top of page

Anna Puig i Jordi Castellà: Recital de Viola i Piano

Anna Puig i Jordi Castellà, dos intèrprets cerverins, ens ofereixen una panoràmica de la música catalana per a viola i piano escrita durant tot el segle XX.

Programa


Pregària a Santiago · Xavier Montsalvatge (1912-2002)

Scherzino Ricard · Lamote de Grignon (1899-1962)

Sonatine à Carlos · Robert Gerhard (1896-1970)

Romança · Lluís Benejam (1914-1968)

Souvenir · Jordi Cervelló (*1935)

Sonatina d’estiu · Narcís Bonet (1933-2019)

Allegro

Adagio

Rondó

La Pregària a Santiago de Xavier Monsalvatge està basada en la cançó Oraçao del mateix compositor. Va ser escrita el 1999 i estrenada per Enrique Santiago i Alicia de Larrocha a Santiago de Compostel·la el mateix any.


Ricard Lamote de Grignon fou un dels integrants del Grup de Compositors Independents de Catalunya (també conegut com Grup dels Vuit) i és autor d’una extensa producció musical que inclou òperes, ballets, música simfònica, obres corals, bandes sonores de cinema i música de cambra. L’Scherzino per a viola i piano és una breu peça de caràcter amable i cantabile que ens apropa a la vessant íntima de l’estil de Lamote.


La Sonatine à Carlos és la primera obra coneguda de Gerhard que va dedicar al piano. D’un sol moviment, es tracta d’una obra de joventut, escrita amb un llenguatge encara plenament romàntic. Gerhard la compongué el 1914, en un moment d’importants canvis a la seva vida, ja que degut a l’esclat la Primera Guerra Mundial hagué d’abandonar els seus estudis a l’Acadè- mia Reial de Munic i establir-se a Barcelona, on a partir de 1915 començà a rebre classes de Granados i Marshall.

La Romança de Lluís Benejam és el primer moviment de la seva Sonata “Moments musicals” per a viola i piano. Fou escrita el 1952, just dos anys abans de traslladar-se a l’Equador, on fundà l’Orquestra Simfònica Nacional. Cinc anys després, el 1959, s’establí a Birmingham (Alabama, EEUU) i hi visqué fins a la seva mort. En aquesta ciutat és on hi trobem depositats tots els seus manuscrits.


Jordi Cervelló és, als seus 86 anys, un compositor força prolífic que estrena les seves obres de manera regular. Autor d’un extens catàleg, aquest Souvenir per a viola sola, escrit l’any 2000, ens mostra la seva saviesa en el tractament de l’escriptura per a instruments de corda.


Clou el concert la Sonatina d’estiu de Narcís Bonet, estrenada el 1952. Nascut a Barcelona, Bonet va estudiar amb Joan Massià, Eduard Toldrà i Joaquim Zamacios i als 16 anys es traslladà a París per ser deixeble de Nadia Boulanger i Igor Markévitch. Fou director del Conservatori Americà de Fontainebleau i professor del Conservatori de París.

El recital de viola piano va estrenar-se el dia 3 d'abril de 2021 dins del marc del XI Festival de Pasqua de Cervera.


Fotografies: Marc Castellà Bové [www.mcb.cat]


Commentaires


bottom of page